HENRIK STENSONS FÖRSTA BANPROJEKT BÖRJAR TA FORM

2017-09-06

Henrik Stensons första banprojekt börjar ta form

Text: Michael Broström

Foto: Jonas Alvsten

Stensons autograf är guld värd i många sammanhang, men frågan är om inte Österåkers Golfklubb, vid Åkersberga norr om Stockholm, är de som har störst glädje av hans signatur på ett papper. Den helt ombyggda banan, rangen och övningsområdet, ritad av Henrik Stenson Design, börjar ta form och om ett par år kan invigningsslaget slås.

Miljoner, miljoner, miljoner

Historien om Österåkers golfklubb handlar om golfboomen. Det var glada tider i golfbranschen och hur många miljoner ett projekt kostade var inte så noga i slutet på 80-talet innan snacket om bubblor och kriser tagit fart. Det som skiljer Österåker från många av de krisande klubbarna är att man ägde all mark där banan ligger – och ytterligare en hel del mark. Och nu har det gjort Österåker till en av de mest intressanta anläggningarna i vårt land.

Genom en fastighetsutveckling på en rejäl markbit innanför golfbanorna fick klubben loss så mycket pengar att de möjligheter som öppnade upp sig måste ha känts på gränsen till oändliga. Och man har också mycket klokt valt att satsa pengarna på ett projekt som inte bara är bra för klubben – det är också bra för Sverige som golfnation att få ett riktigt prestigeprojekt med kvalitet i alla detaljer.

Efter att ha haft kontakt med många av de stora "drakarna" i golfdesignbranschen valde man till slut oprövade Henrik Stenson Golf Design för sitt projekt. Och för min del känns det som ett mycket bra val. För även om ett större namn kunde gått att få fram i designbranschen – sannolikt med bra Nicklaus-kontakter på andra sidan E4:an – har Henrik blivit ett stort namn i hela golfvärlden och inte bara i Sverige. Förvisso kände man inte till att han skulle bli vår första Major-vinnare på herrsidan när kontraktet skrevs under, men lyckan står den djärve bi!

Stensons banfilosofi

Vid ett besök nyligen fick jag en förevisning av det arbete som har gjorts, och trots att det är långt kvar så var det tydligt att det här blir något utöver det vanliga. Med massor ditkörda från vägbygge – och därför en pluspost i kalkylen – har banan redan fått former som känns riktigt bra. Klubbens tydliga krav i beställningen är att banan först och främst ska passa för medelgolfare, men att den också ska ha utmaningar för elitspelare – långt från forna tiders, "Ge oss en mästerskapsbana", som ofta resulterade i en svårbemästrad 18-hålare som få trivdes på.

Henriks filosofi om att bra slag ska belönas gör också att greenerna som byggs har unduleringar, men att dramatiska höjder och platåer saknas. Det uppskattas lika mycket av medelgolfare som elitspelare, och är ett skönt avbräck mot några av de mer huvudlösa designer som finns på en del banor, där tre- och fyrputtar är lika vanliga som trista.

Svårjobbat markområde

Christian Lundin är chefsdesigner på Henrik Stenson Golf Design och det här är hans första stora banprojekt i den här rollen, men han har många års erfarenhet av bandesign, både som anställd på ett större irländskt bolag och sedan i det delägda bolaget reGolf Design.

– "Markområdet var inte helt perfekt för att bygga en golfbana, eftersom det är väldigt öppet och motorvägen är nära", berättar Christian. "Det var inte heller så bra markförhållanden och därför har det krävs en hel del arbete och massor samt sandcapping för att skapa bra förutsättningar för den kvalitet vi eftersträvar."

Utan att gå händelserna i förväg är det också troligt att det blir hög kvalitet och vackra, svepande former. Små trädholmar blir kvar och införlivas i designen. Av det som redan gick att skönja tycks framförallt par 3-hålen kunna bli riktiga pärlor. Fyrans green byggs intill en grävd damm och förses med en snygg pallisad medan elvan blir ett litet "Postage Stamp" där även elitspelarna kan få jaga flaggan med ett kort järn.

Spaden sattes i marken i januari och det är fortfarande långt kvar till att banan ligger här, men något som är närmare att bli klart är den enorma rangen. Här finns flera konstgräsgreener som ger olika intryck beroende på om man slår från klubbhussidan – där det främst handlar om uppvärmning – eller från andra sidan där den verkliga träningen kommer att bedrivas.

Det som kanske mest skiljer Österåkers nya range från "vanliga" klubbar är den pallisadförsedda greenen med ett vattenhinder. På rangen! Crazy, men när man tänker efter lite så är det genialiskt och kommer i alla fall att locka mig att slå några extra bollar för att försöka komma åt en flagga som ställs på den greenen.

Mer än bara golf

När de nya bostäderna blivit klara för inflyttning kan de boende där glädja sig åt de utmärkta kommunikationerna – Roslagsbanan ligger precis runt knuten och den kommer att förlängas via tunnel ända in till T-centralen. För moderna människor är också service en hög prioritet och Österåkers Golfklubb kommer att kunna bli ett nav för de boende, med bland annat catering och hemleverans. På det kommersiella området där gamla Hagbys klubbhus låg byggs också ett nytt ICA Maxi.

Vintertid är tanken att Österåker inte ska ligga i träda och vara tomt. Medlemmar, kringboende och andra kommer att kunna njuta av skidåkning runt banan och rangen – slingor för ett spår på x kilometer har redan grävts ned för att man ska kunna skapa så bra förutsättningar som möjligt. Och med alla nya dammar som grävs ut kommer det att bli stora möjligheter till skridskoåkning och lite spontanhockey för kidsen.

– "Vi vill skapa en gemenskap där alla kan trivas året runt och filar på olika möjligheter", berättar Andreas Ljunggren, Österåkers VD. "Målet är att bli ett naturligt besöksmål för såväl golfare som andra boende i närområdet, och där är en bra golfbana bara en pusselbit".

För den som är intresserad av att följa Österåkers pusslande läggs bilder ut löpande på deras Facebook-sida och den masterplan som man arbetar efter finns på Henrik Stenson Golf Designs hemsida 

Michael Broström
michael@golfbladet.se
Kategorier
Golfbanor
Taggar
österåker
henrik stenson
christian lundin